Jak wykorzystuje się stal w przemyśle spożywczym?

Stal jest jednym z podstawowych materiałów wykorzystywanych do budowy rozmaitych konstrukcji, maszyn, urządzeń oraz instalacji. Wybiera się ją ze względu na jej własności użytkowe – m.in. wytrzymałość na obciążenia, twardość powierzchni i odporność na ścieranie oraz znoszenie czynników zewnętrznych. Niektóre zastosowania wymagają jednak używania specjalnych stopów, które sprostają np. zagrożeniu korozją. Będzie tak choćby w przypadku armatury nierdzewnej używanej m.in. w przemyśle spożywczym. Przyjrzyjmy się bliżej stali używanej do takich celów.

Jakie specjalne wymagania występują w przypadku wyrobów przeznaczonych dla przemysłu spożywczego?

Procesy technologiczne stosowane w przemyśle spożywczym muszą być prowadzone w taki sposób, by minimalizować ryzyko przedostania się do wytwarzanych wyrobów jakichkolwiek zanieczyszczeń. Wszystkie maszyny, urządzenia i surowce są przygotowywane tak, aby łatwo można je czyścić i dezynfekować. Liczy się także odporność na pojawianie się korozji, która mogłaby wpłynąć na właściwości wyrobu, zmieniając jego smak lub trwałość, ale przede wszystkim sprzyjać gromadzeniu się zabrudzeń np. rozwojowi bakterii. Powstająca rdza mogłaby również ulegać odspojeniu, a tym samym trafiać do wytwarzanych produktów. Sposobem na minimalizowanie ryzyka jest więc wykorzystywanie w elementach mających kontakt z żywnością wyłącznie stali nierdzewnej lub kwasoodpornej.

Czym jest stal nierdzewna i kwasoodporna?

Stal jest stopem zawierającym odpowiednie proporcje węgla i żelaza, a często również rozmaite dodatki. Ponieważ żelazo łatwo ulega utlenianiu, stal jest podatna na korozję, zwłaszcza w środowisku o dużej wilgotności lub przy narażeniu na kontakt z wodą. Sposobem na radzenie sobie z tym problemem jest wprowadzanie do stopów substancji o właściwościach ograniczających utlenianie żelaza. Najczęściej jest to chrom i  nikiel, ale także mangan. Stal zawierająca te metale jest określana jako stal nierdzewna. W przypadku wprowadzenia molibdenu oraz w niektórych gatunkach również tytanu mamy do czynienia ze stalą kwasoodporną.

Wróć na bloga
Close Menu